Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΓΕΜΙΣΤΑ ΤΟΥΡΛΟΥ

ΥLIKA
• 3 μεγάλες ντομάτες
• 3 μεγάλες πιπεριές
• 2 μελιτζάνες χοντρές
• 1 κολοκύθι χοντρό
• 4 μεγάλες πατάτες
• 1 1/2 κούπα λάδι
• 1 κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 1/4 κούπας ρύζι Καρολίνα
• 1/2 κούπα δυόσμο ψιλοκομμένο
• 3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
• 1 κουταλάκι ζάχαρη
• αλάτι - πιπέρι
• λίγο κύμινο (προεραιτικά)
• 1/2 κούπα χυμό ντομάτας
Ατομα: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 45'

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύντε και στραγγίστε καλά τα λαχανικά. Κόψτε και αδειάστε τις ντομάτες και τις πιπεριές, όπως στη συνταγή "ντοματοπιπεριές με ρύζι". Κόψτε τις μελιτζάνες και το κολοκύθι κάθετα στη μέση και αδειάστε μ' ένα κουταλάκι αρκετό από το εσωτερικό τους, ώστε να σχηματισθούν 6 κούπες (4 μελιτζάνας και 2 από κολοκύθι). Ρίξτε τες σε νερό που βράζει, ζεματίστε τες 5' και στραγγίστε τες. Αραδιάστε σ' ένα ταψάκι ή σ' ένα πυρέξ σκεύος τις κούπες της ντομάτας, της πιπεριάς, της μελιτζάνας και του κολοκυθιού. Βάλτε το μισό λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά, ρίξτε και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Ψιλοκόψτε τη σάρκα που αφαιρέσατε από τις ντομάτες, από τη μια μελιτζάνα και από το μισό κολοκύθι. Ρίξτε τα μέσα στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι και βράστε τα δυνατά, ανακατεύοντας επί 10'. Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε το ρύζι, το δυόσμο, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά λίγο κύμινο. Γεμίστε με το μίγμα τις κούπες των διάφορων λαχανικών. Κόψτε τις πατάτες σε κομμάτια και τοποθετήστε τες στο ταψί, ανάμεσα στα γεμιστά. Περιχύστε τες με το χυμό ντομάτας και πασπαλίστε τες με λίγο αλάτι και πιπέρι. Περιχύστε το φαγητό με υπόλοιπο λάδι, ρίχνοντάς το κουταλιά-κουταλιά, ώστε να λαδωθούν εξωτερικά τα γεμιστά και οι πατάτες. Ψήστε το φαγητό στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου επί 1 ώρα και 45' περίπου, έως ότου ροδοψηθούν τα γεμιστά. Στο διάστημα αυτό, αν το φαγητό μείνει χωρίς νερό, συμπληρώστε, ρίχνοντας τόσο, ώστε στο τέλος να μείνει με λίγη σάλτσα. Αν δείτε ότι αρπάζει η επιφάνεια, καλύψτε τα γεμιστά με αλουμινόχαρτο. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου