Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΑΛΜΥΡΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΜΠΡΙΟΣ

ΥΛΙΚΑ
-70 ml γάλα
-30 γραμ. μαγιά νωπή ή μια κουταλιά ξερή
-340 γραμ. αλεύρι
-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
-1 αυγό
-4 κρόκους αυγών
-1 κουταλιά αλάτι
-120 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-120 γραμ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσια
-3 κουταλιές της σούπας αρωματικά διάφορα ψιλοκομμένα
(ρίγανη, μαντζουράνα, μαϊντανό)
-1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
-ξύσμα από ένα λεμόνι
-βούτυρο για τη φόρμα
-1 κρόκο αυγού για επάλειψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα, προσθέτουμε 6 κουταλιές από το αλεύρι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και αφήνουμε τη ζύμη να μείνει σκεπασμένη με μεμβράνη για 15 λεπτά.
Βάζουμε τη ζύμη στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε το αυγό, τους κρόκους, το αλάτι και το βούτυρο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το προσθέτουμε στο προηγούμενο μίγμα και ανακατεύουμε για ακόμη ένα λεπτό.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (ελιές, αρωματικά, σκόρδο, ξύσμα) και ανακατώνουμε μέχρι να δημιουργηθούν φουσκάλες στη ζύμη.
Βουτυρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα 25 εκατ., πλάθουμε τη ζύμη σε τρεις μπάλες και τις βάζουμε τη μια δίπλα στην άλλη, μέσα στη φόρμα. Σκεπάζουμε τη ζύμη ξανά με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει άλλη μία ώρα.
-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ανακατεύουμε τον κρόκο με ελάχιστο νερό και αλείφουμε με αυτό την επιφάνεια. Ψήνουμε το ψωμάκι μας για 25 λεπτά.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όταν προσθέτουμε ελιές, σταφίδες κ.ά. σε οποιαδήποτε ζύμη πρέπει να τις αλευρώσουμε ελαφρώς για να μοιραστούν ομοιόμορφα στη ζύμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου