Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΦΛΑΟΥΝΙΤΣΕΣ



ΥΛΙΚΑ
για τη γέμιση
• 1 κιλό διάφορα τυριά, κυρίως χαλούμι, ανθότυρο (αναρή) και μαλακές γραβιέρες
• 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
• 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/4 ψιλοκομμένο δυόσμο
• 1/4 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα
• 1/4 κουταλάκι μαχλέπι
• 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
• 1 αυγό και 3 κροκάδια, για να ενωθούν τα υλικά
• 1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα

για τη ζύμη
• 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουταλάκι αλάτι
• 5 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
• 1/4 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα
• 1/4 κουταλάκι μαχλέπι
• 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
• 1/2 κούπα λάδι
• 1/4 κούπας βούτυρο
• 2 αυγά
• 3/4 κούπας γάλα
• 1/2 κούπα σουσάμι
Ατομα: Γίνονται 30-35 μικρές Φλαούνες
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 30'


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ' ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμισης και ζυμώστε τα, ώστε να ενωθούν. Σκεπάστε κι αφήστε το μίγμα να σταθεί 2 ώρες. Στο μεταξύ, ετοιμάστε τη ζύμη. Σ' ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τα μυρωδικά. Ρίξτε το λάδι και το βούτυρο σε κομματάκια και τρίψτε με τα δάχτυλα, να γίνουν τρίμματα σαν του τραχανά. Προσθέστε τ' αυγά και όσο γάλα χρειαστεί και ζυμώστε να γίνει ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Σκεπάστε την κι αφήστε τη να σταθεί 30'. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ., κόψτε στρογγυλά φυλλαράκια 10 εκ. και πατήστε τα στο σουσάμι να καλυφθεί η μια επιφάνεια. Βάλτε σε κάθε φυλλαράκι 2 κουταλιές από τη γέμιση. Διπλώστε 3 πλευρές του φύλλου επάνω από τη γέμιση, χωρίς να την καλύψετε όλη και πιέστε με τα δάχτυλα τις γωνίες, να κολλήσουν, έτσι ώστε να σχηματιστούν τρίγωνα. Αραδιάστε τις φλαούνες σε βουτυρωμένο ταψί, αλείψτε τη γέμιση με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε τη με σουσάμι. Ψήστε τες σε φούρνο 180 βαθμών Κελσίου, 30' περίπου ή ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου